снимки: БСП-Варна Незабавно ще спрем опитите за отдаване на концесия на

...
снимки: БСП-Варна Незабавно ще спрем опитите за отдаване на концесия на
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: При управление на БСП спираме концесиите на двата терминала на Пристанище Варна

снимки: БСП-Варна 

„ Незабавно ще спрем опитите за отдаване на концесия на пристанищата Варна-Запад и на Варна-Изток до момента в който процедурата не бъде извършена на ярко и не бъде разисквана и съгласувана с морския отрасъл и огромните химически фабрики, директно свързани с вноса и износа от пристанище Варна-Запад. Трябва да се разиска въпроса нужно ли е въобще да се отдава на концесия пристанището. “. Това разяснява лидерът на листата на 3-ти МИР Борислав Гуцанов на среща с представители на Варненската  морската камара.

Той акцентира, че първото, с което се ангажира, е изработването на Национална морска тактика. „ Морският отрасъл е  една голяма и сериозна промишленост, която е загърбена през последните 30 години. Тя е от стратегическо значение за страната ни. Варна и Бургас към този момент са източната граница на Европа, а ръководещите не се възползват от тази смяна, която може да даде доста нови работни места и доходи в страната “, добави Гуцанов. И посочи,че е наложителна децентрализацията на морския отрасъл и преместването на  „ Морска администрация “ във Варна.



Представителите на морската камара и лидерът на листата Борислав Гуцанов разискаха и основаване на Комисия по воден превоз към Министерския съвет, която да се занимава с проблемите на тази голяма промишленост.  „ На последващо място е належащо построяването на нови пристанищни мощности, които към този момент са проектирани, и приобщаване на остарялото пристанище Варна Изток към града с създаване на нова Морска гара, яхтен терминал, аквариум и Зала за конгресен туризъм. По този метод ще се реализира взаимоотношение сред туристическия и морския отрасъл, като ще бъдат разкрити и нови работни места, и ще има доходи за Варна, и за страната “, сподели още лидерът на листата в морския град Борислав Гуцанов. Той беше безапелационен, че е значимо да бъде възобновен и фериботния  комплекс, който предлага неповторима ж.п.логистика. По думите му - в програмния  интервал има заделени десетки милиарди евро, които са планувани за рационализация на жп превоза в България.

Цяла Европа още веднъж се обръща към ЖП превоза. И би било безумно цялата тази база да не бъде употребена. Цялата тази логистика, и на ЖП превоза, и на фериботния комплекс, е спъвана от натиска на разнообразни частни и корпоративни ползи "

„ Задължително е удвояването на линията Варна – Русе и ускорение на скоростта на придвижване на композициите по нея. Това е от изключителна значимост за транспорта на товари и артикули по направлението Румъния ", сподели още Гуцанов.

Според лидера на листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ би трябвало да се работи за подкрепяне на българския байрак или така наречен „ комфортен байрак “. Трябва да бъдат направени редица промени в законодателството, с цел да може българският байрак да бъде атрактивен байрак. Така както има десетки страни, които печелят големи средства от комфортния байрак.

„ Необходимо е да се акцентира на морското обучение и обезпечаване на опция да има връзка, която от дълго време беше нарушена, сред морската промишленост и фрагментите, които се построяват. Да се подкрепи Морската гимназия, Военноморското учебно заведение, на МЕИ Варна със специалностите „ корабостроене “, „ кораборемонт “ и военните специалности. Защото сме изправени пред заплахата заводите за кораборемонт и корабостроене, в идващите години освен да останат без висши фрагменти – инженери, само че да няма никакви хора. Връзката сред образованието и действителния бизнес би трябвало да бъде направена. “, сподели още Гуцанов.

Според него е добре да се възстановят стажовете, като страната трябва  да поеме стажовете на тези, които приключват Военноморското учебно заведение: „ Едната от тези варианти е корабът „ Калиакра “ да стане благосъстоятелност на Морско учебно заведение, като страната поеме уговорката за изплащането на неговите разноски. Той може да бъде употребен като транспортен съд за процедура и още веднъж да се върне като знак на Варна и страната. “



И още нещо, което визира корабостроенето – има потребност от ясна връзка сред Агенцията за експортно кредитиране и Българската банка за развиване, съгласно Борислав Гуцанов. „ По пътя би трябвало да бъдат избегнати разнообразни типове брокери и комисионери, с цел да може тези две институции в действителност да работят за подкрепяне на българското корабостроене и опция за експорт към трети страни. “

Проблемите на морската общественост са съществени и би трябвало да бъде основана Национална морска тактика, с цел да бъдат решени, отговори кап. Богдан Богданов, ръководител на Морската камара във Варна. „ Вече 30 години сме тотално подценени и не срещаме схващане и подпомагане от страната. Спедиторските и брокерските компании са дискриминирани от българското законодателство, не се съблюдават законодателни промени, не ни се дава опция да аплайваме по евросредствата за съвременна стопанска система и технологии. Настояваме  всички, заети в „ синята стопанска система “, да могат да получават финансиране от Европа, тъй като морската промишленост е съществена част от българската стопанска система “, подчертаха представителите на Варненската морска камара. Беше подложен въпросът и за създаване на Морски палат- музей и организирането на Национална конференция под наслов „ Морската и речна индустрия-национални цели “. „ Българска социалистическа партия постоянно има особено отношение към морския отрасъл. И, както знаете,  идеята за създаване на новото пристанище и на атракционната зона на мястото на актуалното, потеглиха точно от нас. Ще създадем всичко допустимо Общината да има благосъстоятелност върху тях, с цел да влизат средства и в локалния бюджет, а освен в държавния “, акцентира Борислав Гуцанов.

В края на диалога, дружно с претендентите за народни представители от БСП-Варна Николай Гочев и капитан Георги Георгиев, беше стихотворец ангажимент за присъединяване в ежемесечните срещи на УС на Морската камара. „ По този метод Вие ще бъдете нашия проводник за инициирането на законодателни начинания и промени, които да развиват морската промишленост “, обясниха нейните представители.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

*публикация 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР